Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.12.2019 11:57 - Трапезица
Автор: tripvt00 Категория: Туризъм   
Прочетен: 1228 Коментари: 0 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Да си призная Трапезица бе мястото, на което нямах търпение да отида, когато решихме да посетим Велико Търново като част от голямото ни октомврийско пътуване в Централна България.

Знаех, че имаме два варианта за да се качим на хълма Трапезица, където се разполага Архитектурно – музеен резерват Трапезица – или по екопътеката или с новоизградения фуникуляр (малка кабина, която се движи по релси). Познайте кой вариант избрахме. Точно така – избрахме фуникуляра. Тъй като хванахме обедната почивка на “машиниста” се наложи да почакаме малко. Междувременно имайте в предвид, че фуникулярът работи само от май до октомври. При силни дъжд, вятър или екстремно високи температури над 35-40 градуса той не функционира. Понеделник е ден за профилактика.Движи се по разписание в часовете между 9-17 часа.


На път към Трапезица
В рамките на 3-4 минути се изкачихме и се оказахме в непосредствена близост до северната порта. Непосредствено до нея е разкрита значителна по мащаби сграда с площ 660 кв. м., за която се смята, че е изградена от братята Петър и Асен преди въстанието от 1185 г.


Трапезица. В една от църквите.
Както знаете Трапезица е кварталът-крепост на столицата Търновград. От три страни покрай хълма минава река Янтра. Естествено защитен от високия скален венец, хълмът Трапезица имал здрави крепостни стени, следващи неговите извивки. Площа на крепоста е около 80 дка. Тук са разкрити множество църкви, като разкопките продължават и днес. Освен църквите са разкрити още военен комплекс и голяма част от укрепителната система.


Поглед към Царевец откъм Трапезица
Църквите на хълма са били богато украсени със стенописи и цветни мозайки. Пластичната украса също е била забележителна пиластри, ниши, слепи арки и други архитектурни елементи.

Няма да се впускам в подробно описание на всяка една от църквите, които видяхме, но си мисля, че църква № 8 заслужава внимание. Тя е най-голяма по площ и е известна с това, че тук са били поставени мощите на пренесения от Средец (София) св. Иван Рилски.

Дряновски манастир

Освен, добре направените алеи, които позволяват да се стигне до всяка от разкритите сгради, за най-любопитните е построен и малък музей с мултимедия, който запознава посетителите с историята на хълма. Подредена е и богата експозиция с предмети намерени тук. Всичко това дава възможност на посетителя да се запознае с бита и ежедневието на аристокрацията и обикновените жители в един от градските квартали.

Времето бе доста слънчево, тък като вече минаваше обяд и макар, че бе октомври, температурата и слънчевите лъчи не прощаваха.


Тагове:   разходка,   Трапезица,


Гласувай:
2



Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: tripvt00
Категория: Туризъм
Прочетен: 5755
Постинги: 6
Коментари: 1
Гласове: 3
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930