Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.12.2019 11:38 - Еменският каньон и водопад Момин скок – всички усилия си заслужават
Автор: tripvt00 Категория: Туризъм   
Прочетен: 143 Коментари: 0 Гласове:
0



В най-високата част на пътеката има една скала, от която се вижда освен пролома, и язовира. За ориентир – от началото на пътеката до тази скала се ходи около 45 минути. До тук пътеката не е стръмна и по нея се ходи леко. Както споменах по-горе, трябва да се внимава, ако се движите до ръба на скалите.От тази най-висока точка започва трудното, тъй като следва стръмно и хлъзгаво спускане в продължение на 10-15 минути. Навремето е имало дървени стъпала, за което говорят някакви остатъци от тях. Като се спусне до реката, пътеката се разклонява – направо се върви 5-10 минути до язовира, а за водопада се завива вдясно.От там след завоя вдясно вече се чува грохота на водопада. Остава наистина малко – две скали, дървено мостче – и омайната красота, образувана от високите скали, разположени в полукръг, езерцето в подножието им и падащата в средата им вода, вече се вижда. Само от вида на това неземно място разбираш, че си струва всички усилия.Водопадът не е висок – някъде около 10 метра, но е много красив с начина, по който пада в живописното езеро. А високите скали наоколо визуално отделят мястото от всичко останало.Еменският каньон се намира близо до село Емен, Великотърновско, а реката, която прорязва високите скали се нарича Негованка и е приток на река Росица. Самото село Емен се намира на около 25 километра северозападно от Велико Търново и на 8 километра от главния път София-Велико Търново. За да стигнете до селото, трябва да се отбиете за Балван и през центъра на Балван – за Емен. Минава се през Емен и след мегдана се продължава по един почти обратен завой надясно. Пътеката започва от изходната табела на селото, вдясно от шосето. Там около нея има удобна отбивка, на която може да се остави колата.
По Негованската екопътека

В началото си пътеката представлява коларски път. След първите 5 минути ходене се стига до пещера – една от забележителностите по пътеката. Мястото под входа на пещерата е бетонирано, което от една страна създава удобство за достъп до пещерата. От друга – този бетон изглежда не много на място и разваля автентичността.

След пещерата има една беседка, след която пътеката свива вляво и продължава през скалите, за да се изкачи отгоре на платото. И там започват да се нижат гледките към пролома на река Негованка.Не след дълго пътеката влиза в горичка, която създава приятна прохлада, ако времето е горещо, каквото беше при нашата разходка.

В тази си част пътеката се разклонява на две успоредни части, едната от които върви през горичката, а другата се движи по ръба на скалата. Едната част предлага сянка и хладина в летните жеги, а другата – замайващи гледки към Еменския каньон. Но с тази втората част трябва много да се внимава, защото се движи на ръба на пропастта.



Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: tripvt00
Категория: Туризъм
Прочетен: 5748
Постинги: 6
Коментари: 1
Гласове: 3
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930